Рецензія на Cadence of Hyrule

19

Cadence of Hyrule — це мэшап двох чудових ігор — Crypt of the NecroDancer і The Legend of Zelda класичного зразка. Якщо ви знайомі з ними обома, то вам, швидше за все, пояснювати вже нічого — ви і так прекрасно розумієте, що це за гра, і знаєте, чому вона вам може сподобатися. Для решти ж потрібно докладне пояснення.
З «Зельда» найпростіше. Це action-adventure у відкритому світі, де герой у своїх подорожах знаходить предмети, що допомагають йому проходити під все нові локації, в числі яких — наповнені ворогами і головоломками підземелля. З часом відкриється шлях до фінального боса — традиційного в серії Ганону.
Crypt of the Necrodancer ж — гібрид «рогалики» і ритм-ігри з саундтреком від Денні Барановски (Super Meat Boy, The Binding of Isaac). Від «рогалики» тут послідовність, рандомно створювані підземелля, рандомно ж видатна герою екіпірування і пермасмерть. Від ритм-ігри –необхідність рухатися в такт звучної музики і ліміт на час проходження рівня, рівний довжині композиції. Один біт = один крок. Зазівалися — втрачаєте бонус, а вороги роблять свій хід. Пісня закінчилася — провалюєтесь на поверх нижче, втрачаючи бонус (а якщо не вбили міні-боса на поверсі, то він буде чекати вас внизу у вузькій кімнаті).
За описом «Некродансер» звучить як щось дуже складне: це ж треба блискавично приймати рішення і робити по два ходи в секунду! Але основна ідея тут в тому, що вам потрібно натискати всього чотири кнопки напрямків, а у кожного ворога — передбачуваний і дуже добре телеграфирующийся патерн поведінки.
Наприклад, скелети в один хід піднімають руки вгору, готуючись напасти, а в наступний — ходять вперед. Гриби зрошують спорами все навколо рівно раз у три ходи. Собаки вміють стрибати по діагоналі. Привиди бестелесны, поки ви на них дивитесь, але варто відвернутися — як вони тут же стають відчутними і намагаються вас наздогнати. Варто вивчити повадки супротивників — і гра перетворюється у швидкий, ритмічний танець на виживання.
Рецензия на Cadence of Hyrule action,cadence of hyrule,геймплей,Игры,обзоры
Я особливо ціную Crypt of the NecroDancer (вона стала для мене найкращою грою 2015 року) за те, що вона зробила з ритм-ігри щось повноцінне, щось більше, ніж натискання стрілок по заданому паттерну. Якщо інші ритм-ігри по своїй суті нагадували послідовності QTE, то «Некродансер» давав гравцеві свободу вибирати кожен свій крок, вимагав від нього багато й дозволяв йому робити багато — залишаючись при цьому грою, яку можна пройти на танцювальному килимку.
За таким же принципом побудована і Cadence of Hyrule — тільки вона позбавлена майже всіх хардкорних елементів «Некродансера». Пермасмерть винесена в окремий режим, ліміту на час немає, швидка телепортація до будь-якого раніше активированному моноліту є. У «Некродансере» здоров’я було дуже цінним: відновлювати його можна було або одиничними предметами, або вбивством ворогів, але тільки при наявності певної екіпіровки, яка могла і не випасти. У «Каденції» можна в будь-який момент переміщуватися до Лінком додому і постригти кущі, отримавши заповітні «сердечка».
Так що якщо саме складність відлякувала вас від Crypt of the NecroDancer, то Cadence of Hyrule для вас.
В Cadence of Hyrule є три героя на вибір — Каденція, Лінк і Зельда. У кожного — свої вміння, але гра проходиться і без них. Перед проходженням карта Хайрула щоразу створюється заново — але містить обов’язкові елементи: село Какарико, будинок Лінка, пустелю з печерами горонов, храм вітру в горах, крижану печеру в озері, таємничий ліс і замок. П’ять останніх локацій обов’язкові до відвідування, інші ж допоможуть знайти більше корисних предметів, якщо вони вам потрібні.
Втім, не всі вони прослужать вам вічно. Речі ніби бумеранга або гака нікуди не дінуться: їх можна призначити на одну з кнопок і застосовувати за бажанням для вирішення головоломок. А ось екіпіровка — лопата, факел, черевики і кільця — зношується і з часом потребує заміни, прямо як зброю в The Legend of Zelda: Breath of the Wild. За іронією, якраз зброю в «Каденції» не тільки не ламається (крім скляної), а ще й коллекционируется: якщо кільце з собою взяти можна тільки одне, то кинджали, моргенштерны, мечі, рапіри і списи різних видів спокійно уживаються в рамках одного інвентарю. Їх навіть можна покращувати у фей, додаючи їм, наприклад, більше шкоди або вампіризм.
Гра досить складна спочатку, але дуже проста ближче до кінця. На самому початку, коли у вас ще немає толкової екіпіровки, а здоров’я мало, нескладно загинути, зазівавшись пару раз. Але, роздобувши побільше «сердець» (а за кожного боса дають по штуці) і озброївшись чим-небудь зручним (наприклад, б’є через клітку списом або рапірою), починаєш відчувати, що тобі все одно. Особливо цьому допомагають пляшки, які можна скільки завгодно разів наповнювати цілющими зіллями. Але навіть смерть тут не страшна: після неї починаєш на стартовій позиції, втративши тільки й без того ламається саму по собі екіпіровку.
Cadence of Hyrule намагається бути максимально зручною для гравця — ходити під ритм тут треба тільки в боях. Як тільки з усіма ворогами буде покінчено, музика притихне, і можна буде скільки завгодно бігати по локації і вирішувати головоломки, якщо на ній є. Вороги, однак, респаунятся по всьому світу після того, як ви отримуєте який-небудь цінний предмет, так що повністю зачистити Хайрул у вас навряд чи вийде.
Cadence of Hyrule — відмінна гра, але для «Зельди» вона все ж короткувата, а порівняно з «Некродансером» вона здається менш реіграбельною. Коли знаєш рецепт для перемоги, залишається тільки знайти всі його компоненти в рандомізованому Хайруле — а при повторних прохождениях це буде не так складно (другий захід зажадав від мене всього лише півгодини часу за внутриигровому таймеру). Кілька рятують ситуацію щоденні челленджи, в рамках яких пропонується зробити одну спробу (з пермасмертью) пройти конкретний «сід» ігрового світу: коли мені попався Хайрул, де все зброю було скляним і розбивалось при першому ж отриманому ударі, залишаючи героя з початковим кинджалом, це повністю змінило відчуття від гри.
Crypt of the NecroDancer зробила з ритм-ігри повноцінний «рогалик»; Cadence of Hyrule ж взяла цю механіку і на її основі створила справжню «Зельду» з просторим Хайрулом, відчуттям великої пригоди і свободою в проходженні кампанії.
Це чудовий приклад того, як можуть розвиватися навіть найдивніші інді-ігри, і того, як варто надходити великим компаніям. У «Каденції» Nintendo отримала ще одну частину «Зельди» — не поступається за якістю першоджерел і дуже, дуже оригінальну.